SVEČANO OTVOREN 64. MARTOVSKI FESTIVAL, OVACIJE ZA LJUBIŠU SAMARDŽIĆA

U Domu omladine Beograda je sinoć otvoren 64. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Tom prilikom su premijerno prikazana dva filma: osmominutni Bunker 93Puriše Đorđevića i dugometražni dokumentarni film Panta rei Ljubiše Samardžića.

Nakon obraćanja Andreje Mladenovića, predsednika Odbora Martovskog festivala i zamenika gradonačelnika Beograda, i Bobana Jevtića, umetničkog direktora Martovskog festivala i direktora Filmskog centra Srbije, Mladenović je uručio nagradu za životno delo Miroslavu Bati Petroviću.  U dirljivom obraćanju publici, Petrović se osvrnuo na svoje poluvekovno bivstvovanje u svetu filma i značaj koji za njega ima sala u kojoj se nalazi. Nakon toga je prikazan Petrovićev kratki film Ko puši, dobar je u duši.

Nakon toga su prikazani, jedan za drugim, novi filmovi Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića. Oba umetnika su nagrađena burnim aplauzima, a završetak projekcije dokumentarca Panta rei publika u Velikoj sali Doma omladine dočekala je na nogama, ovacijama nagradivši vidno dirnutnog Samardžića.

Tolom četiri dana festivala, u takmičarskim selekcijama festivala biće prikazano gotovo 80 filmova. Festival traje do nedelje, 2. aprila, a u okviru festivala će biti organizovane i radionice, ali i koncerti.

******************************************

FILMSKI PROGRAM: http://2017.martovski.rs/filmski-program/
PROGRAM RADIONICA: http://2017.martovski.rs/radionice/
MUZIČKI PROGRAM: http://2017.martovski.rs/muzicki-program/

Više o programu po selekcijama:

http://2017.martovski.rs/filmski-program/selekcija-dokumentarnog-filma/

http://2017.martovski.rs/filmski-program/selekcija-kratkog-igranog-filma/

http://2017.martovski.rs/filmski-program/selekcija-animiranog-filma/

http://2017.martovski.rs/filmski-program/selekcija-eksperimentalnog-filma-i-video-arta/

http://2017.martovski.rs/filmski-program/revijalni-program/

Na 64. Martovskom festivalu po odluci žirija biće dodeljeno deset nagrada, sa ukupnim nagradnim fondom od 14.000 evra. Dodeljuje se 6 Gran Prija za najbolje filmove u svakoj kategoriji (dugometražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, animirani film, domaći kratkometražni igrani film, međunarodni kratkometražni igrani film, eksperimentalni film/video art), a novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je 2.000 evra. Predviđene su i 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku, svaka u vrednosti od 500 evra.

******************************************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Pokrovitelji festivala: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Miamiam restoran.

Foto: Stanislav Milojković/Martovski festival