DODELJENE STRUKOVNE NAGRADE

U okviru 64. Martovskog festivala Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda večeras su dodeljene strukovne nagrade autorima filmova koji se prikazuju u ovogodišnjem programu. 

 

Nagrade su dodeljene u sledećim kategorijama: najbolja režiju, najbolja kamera, najbolja montaža i najbolji dizajn zvuka/muzika, a novčani deo nagrade u svakoj kategoriji iznosi po 500 evra.


01.04.2017.
FOTO Stanislav Milojkovic

Selektori svih kategorija, a to su dokumentarni film do i preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani  film, eksperimentalni film i video art, nominovali su filmove po kategorijama strukovnih nagrada, a na osnovu tih nominacija, žiri je doneo odluke.
Žiri je radio u sastavu Ivan Stefanović, reditelj, Miloš Spasojević, direktor fotografije i Aleksandra Milovanović, montažerka.

 

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Stefan Ivančić za film „Kamen u ruci“.

Obrazloženje žirija: „Ivančić je svedenim rediteljskim postupcima prikazao prelomni trenutak u odrastanju jednog dečaka na veoma jasan, britak i emotivan način.“

 

Nagradu za najbolju kameru osvojio je Zoran Čulić za film „Bon Voyage„.

Obrazloženje žirija: „Nagrada se dodeljuje zbog izuzetnog vizuelnog pristupa filmu, upotrebe objektiva kojim je naglašen intimistički pristup, kadriranju koje podiže atmosferu filma i još bolje naglašava karaktere junaka filma.“


01.04.2017.
FOTO Stanislav Milojkovic

Nagradu za najbolju montažu osvojila je Jelena Maksimović za film „Dubina dva“.

Obrazloženje žirija: „Nagradu za najbolju montažu u filmu strukovni žiri dodeljuje Jeleni Maksimović za film Dubina dva, zbog toga što je kompleksnu temu od izuzetnog društvenog značaja dočarala u savršenom ritmičko-emotivnom odnosu.“
Nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku osvojili su Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović za film „Zid smrti i tako to“.

Obrazloženje žirija: „Nagradu za najbolji dizajn zvuka i muziku u filmu strukovni žiri dodeljuje Aleksandru Protiću i Nemanji Mosuroviću za film Zid smrti i tako to, jer su ukupnom zvučnom slikom uspeli da nas približe unutrašnjem svetu glavne junakinje, vozačice motora na zidu smrti, na poseban i originalan način.“

Strukovne nagrade dodelili su Boban Jevtić, umetnički direktor Martovskog festivala i Marko Popović, izvršni producent festivala i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

 

Nakon dodele nagrada, premijerno pred domaćom publikom prikazan je novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina „Svaka dobra priča je ljubavna priča“ (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Slovenija/Hrvatska, 2017, trajanje 70:50). Publiku u Domu omladine Beograda pre projekcije pozdravio je gost 64. Martovskog festivala, reditelj Matjaž Ivanišin.