Martovski festival

Selekcija animiranog filma

Žiri koji će odlučivati o pobednicima u kategoriji animiranih filmova radiće u sastavu: Igor Prassel, osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka; Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i edukatorka i Jelena Bešir, autorka animiranih filmova.

 

64. MARTOVSKI FESTIVAL // 30.3-2.4.2017. DOM OMLADINE BEOGRADA

RASPORED PROJEKCIJA U SELEKCIJI ANIMIRANOG FILMA

CENA ULAZNICE PO TERMINU: 200 DINARA. ULAZ NA SVE FILMSKE PROJEKCIJE JE BESPLATAN ZA STUDENTE. SA OVERENIM INDEKSOM, BESPLATNE ULAZNICE MOGU PREUZETI NA INFO PULTU U HOLU DOMA OMLADINE BEOGRADA NA DAN PROJEKCIJE OD 10 ČASOVA.

 

Subota, 01.04.


Amerikana


17č – Takmičarski program – animirani film

 • Equilibrium, r: Mirela Srebrić (2016, 13 min, Srbija)
  Jedne noći se u stanu kolekcionarke insekata pojavljuje leteći posetilac sa, naizgled, dobrim namerama. Upuštajući se u romansu, mlada kolekcionarka i ne sluti da je očekuje veliko iznenađenje.
 • Simina treća ruka, r: Darko Dacović (2013, 10 min, Srbija)
  Simi na stanici prilazi prosjakinja u potrazi za sitnišem i on slučajno kija u njeno lice. Umesto da joj se izvini, Sima počinje da se smeje. To razbesni staricu koja na neotesanog mladića baca kletvu.
 • Mesečeva šuma, r: Marija Milovanović Lazarevski (2016, 6 min, Srbija)
  Mesečeva šuma je alegorija za savremeni svet čijoj smo (ne)milosti prepušteni. Odnos između suprostavljenih likova (čovek-jelen, jelen-čovek) je prirodno stanje, koje nekom daje a nekom oduzima.
 • Jaletova venera, r: Igor Kekeljević (2016, 5 min, Srbija)
  U ovom animiranom filmu Igor Kekeljević oživljava skulpture Ljubodraga Jankovića Jaleta. Kroz figuru žene i temu plodnosti traga se za smislom, istažuje odnos ništavila i obnove života.
 • Fliposkop, r: Krunoslav Jović (2017, 5 min, Srbija)
  Grupa udarnika vredno radi na zajedničkom projektu. Oni pripremaju animirani film o Ikaru koji treba da bude prikazan u bioskopskoj sali punoj posetilaca. Ali, ne ide sve po planu…
 • Pravda, r: Jelena Vučić (2016, 5 min, Srbija)
  Nakon što sistem zakaže, roditelji odlučuju da preuzmu pravdu u svoje ruke i kazne pijanog vozača koji je usmrtio njihovu kćerku. Njihova odluka će inicirati još jedno suđenje.
 • Životi, r: Goran Rakić (2016, 7 min, Srbija)
  Starica prelistava debeli porodični album i tako se priseća svog života. U ovoj simboličnoj priči o životu i smrti, trajanje ljudskih života predstavljeno je kao trajanje plamena sveće.
 • Ogledalo, r: Milan Marić (2015, 5 min, Srbija)
  U starom, raskošnom zdanju, starac se odmara pored kamina. Kada se pred njim pojavi Smrt, starac odlučuje da joj se suprostavi i mačem odbrani svoj život. Ali, Smrt je nepobediva.
 • Nasleđe, r: Jovan Rakić (2016, 5 min, Srbija)
  Dvojica veštih i prekaljenih revolveraša se spremaju za vatreni okršaj, dok sin jednog od njih posmatra iz prikrajka. Nakon što takmac ubije njegovog oca, dečak odlučuje da se osveti.
 • Naš grad, r: Katarina Ćirilović Popović, Ana Đorđević Petrović (2016, 8 min, Srbija)
  Grupa autora koja je 2016. iznenadila javnost filmom Naš Beograd na vodi, godinu dana kasnije poklanja svojim sugrađanima nastavak filma uz poruku – učestvujmo u razvoju grada.

******************************

REČ SELEKTORA:

Animacija znači davanje duše, oživljavanje

Oživljavati nešto u Srbiji danas uopšte nije lako. Ali uprkos tome, animatori se ne daju i nastavljaju da stvaraju filmove.

Ovogodišnja selekcija animiranih filmova u okviru Martovskog festival nije mnogobrojna, ali predstavlja pravo stanje animacije u Srbiji danas. Javljaju se nove generacije autora, sa svežim idejama, kojima vreme tek dolazi. Takođe, tu su naravno prisutni  i autori koji poslednjih desetak godina drže ovu scenu budnom. Raznolikost tehnika kao i raznolikost tema obogaćuju ovogodišnji program.

Raspon tema kreće se od istraživanja različitih mogućnosti animacije do društveno angažovanih tema, a ravnopravno su zastupljene skoro sve tehnike od klasičnog lutka filma, preko crteža do kompjuterske animacije.

Pored nacionalne selekcije, publika Martovskog festivala imaće priliku da vidi i izbor filmova Bonobo studija iz Zagreba, koji sarađuje sa brojnim autorima iz sveta.

Nadam da će filmovi koji su izabrani biti ne samo zabavni, već i da će uspeti da uspostave dublji kontakt sa gledaocem i da mu prenesu svoju poruku, misao i ideju. Iskreno se nadam se da će program dodatno zainteresovati širu publiku za animirani film, inspirisati aktuelne i buduće animatore, kao i da će animacija u Srbiji nastaviti da se razvija, zašta nesumnjivo ima puno potencijala.

 

Nikola Majdak, ml., selektor programa na 64. Martovskom festivalu

Kategorija animiranih filmova

 

******************************

BIOGRAFIJE

SELEKTOR

Nikola Majdak, mlađi

Poslednjih 20 godina aktivan kao snimatelj, animator, reditelj i predavač. Snimio preko 50 dokumentarnih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Snimatelj za TV kuće: BBC, France 2, ARTE, TF1, HRT, Channel 4, MTV. Dobitnik Kristalnog medveda na Berlinalu, kao i drugih važnih nagrada za animaciju i snimateljski rad.

 

ŽIRI

Igor Prassel

Član žirija i deo selektorskih timova na važnim međunarodnim festivalima. Od 2010. predaje istoriju i teoriju animacije na Univerzitetu u Novoj Gorici. Kinoteka Slovenije je 2012. godine objavila njegovu knjigu Filmografija slovenačkog animiranog filma 1952-2012. Osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka.

Ana Nedeljković

Bavi se crtežom, animiranim filmom i edukacijom u oblasti savremene vizuelne umetnosti. Animirani film Rabbitland (2013) koji je radila zajedno sa Nikolom Majdakom, mlađim, prikazan je na preko sto festivala širom sveta i nagrađen Kristalnim medvedom na Berlinalu. Trenutno snima animirani film Neputovanja.

Jelena Bešir

Bavi se animiranim filmom od 2001. godine kada je  realizovala svoj prvi film Buba (Bug) u filmskoj školi Dunav filma. Radila je na festivalu Balkanima. Za svoj rad kaže da se svi filmovi sklapaju u jedan. Ove godine je završila film Iluzija u plavom (Illusion in Blue).