NOVI FILM RAJKA GRLIĆA I MATJAŽA IVANIŠINA PREMIJERNO NA 64. MARTOVSKOM FESTIVALU

U okviru 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda  1. aprila od 21 čas, premijerno pred domaćom publikom biće prikazan novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina „Svaka dobra priča je ljubavna priča“ (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Slovenija/Hrvatska, 2017, trajanje 70:50).

Dokumentarni film „Svaka dobra priča je ljubavna priča“ govori o predstavi „Boris, Milena, Radko“ i o četvoro javnih ličnosti odgovornih za pozorišnu produkciju: scenaristi i reditelju Dušanu Jovanoviću, glumici Mileni Zupančić i glumcima Radku Poliću i Borisu Cavazzi. To je priča o ljubavnom trouglu, ali i sasvim otvorena priča o javnom i privatnom životu umetnika. Prateći produkciju tokom četiri meseca – od prvih proba pa sve do premijere – a istovremeno i intiman život umetnika, film obrađuje univerzalnu temu odnosa između stvarnog i zamišljenog, između intimnih i javnih oblika umjetnosti. Prikazan je na ZagrebDox festivalu ove godine.

Rajko Grlić i Matjaž Ivanišin o svom ostvarenju kažu sledeće: „To je film o stvaranju pozorišne predstave. Film koji prati produkciju te predstave i njene protagoniste, te u procesu priča priču o odnosu između stvarnosti i mašte, između činjenica i fikcije. Film govori o odnosu između intimnog i javnog aspekta umetnosti i o našoj sklonosti preplitanja naših ličnih i životnih iskustava, naše intime, sa pričama koje pripovedamo. Film koji nastoji da definiše šta od ispričanog je egzibicionizam i šta je iskreno, a ponekad i bolno suočavanje sa samim sobom.“

http://www.vsakadobrazgodbajeljubezenskazgodba.com

 

Kratke biografije reditelja:

Rajko Grlić rođen je 1947. godine u Zagrebu. Godine 1971. diplomirao je filmsku režiju na FAMU-u u Pragu. Kao reditelj i scenarista snimio je dvanaest igranih filmova prikazivanih u bioskopima na pet kontinenata i uvrštenih u takmičarske programe vodećih svetskih festivala – uključujući i festival u Kanu – na kojima je osvojio brojne nagrade. Više na: www.rajkogrlic.com

Filmografija (Selekcija):

2016: Ustav Republike Hrvatske (The Constitution)

2010: Neka ostane među nama  (Just Between Us)

2006:    Karaula (Border Post)

2002:    Josephine   

2001:    Novo novo vrijeme (Who Wants To Be A President) (dokumentarni,ko-reditelj)

1991:    Čaruga (Charuga)     

1989:    That Summer of White Roses   

1986:    Za sreću je potrebno troje   (Three For Happiness)

1984:    U raljama života (In the Jaws of Life)   

1981:    Samo jednom se ljubi  (You Love Only Once)   

1978:    Bravo Maestro           

1974:    Kud puklo da puklo (If It Kills Me)  

 

Matjaž Ivanišin rođen je 1981. godine u Mariboru. Godine 2007. diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Režirao je nekoliko kratkometražnih i srednjometražnih igranih i dokumentarnih filmova za koje je osvojio nagrade u domovini i u inostranstvu. Trenutno radi na prvom samostalnom dugometražnom filmu.

Filmografija (Selekcija):

2014: Hiške (Houses), dokumentarni, 51’, ko-režija sa Darkom Sinkom

2013: Karpopotnik (Karpotrotter), dokumentarni, 48’

2011: Hiša na Jurčkovi (A House on Jurčkova Street), kratki igrani, 5’

2009: Šentilj – Spielfeld: mejni prehod, ki ga ni več (Šentilj – Spielfeld: a border crossing that once was), dokumentarni, 55’

2006: Moje male ljubice (My little sweethearts), TV igrani, 56’

2005: Quick View, kratki igrani, 23’

 

**********************

Ovogodišnje, 64. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatijeg kao Martovski festival, biće u potpunosti okrenuto ka domaćem filmu, domaćim filmskim autorima i, naravno, ka domaćoj publici. Sve na jednom mestu – u svim prostorima Doma omladine Beograda, koji je od ove godine i organizator festivala, a novi umetnički direktor je Boban Jevtić.

Od 30. marta do 2. aprila biće prikazano preko 80 filmova u takmičarskim kategorijama, nekoliko premijernih projekcija filmova u revijalnom delu programa, a biće održane i brojne radionice, konsultacije i razgovori filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark  1. aprila).